Domů Rady a návody Aromatický nápoj na štyri? Luštitelia krížoviek určite hneď odpovie: káva a budú...

Aromatický nápoj na štyri? Luštitelia krížoviek určite hneď odpovie: káva a budú mať pravdu.

0

S kľudom môžeme povedať, že práve káva je jeden z najobľúbenejších nápojov na svete a hovorí sa, že je nápojom samotných bohov. Málokto dá dopustiť na prvú rannú šálku kávy, v pracovnom nasadení alebo v pokoji s priateľmi. Podľa posledných prieskumov spotreba kávy vo svete stúpa, a to aj vďaka novým kávovým trendom.

V minulých rokoch vďaka miešaným nápojom obsahujúcim mlieko stúpala spotreba tmavo praženej kávy, vhodnej na prípravu espressa. Okrem toho rastie aj obľuba prekvapkávanej, filtrovanej kávy. Príčinou je módna „retro“ vlna a snaha pripravovať si „pravú“ kávu doma. Podobne ako je grilovanie návratom ku koreňom prípravy mäsa, tak je túžba vedieť pripraviť čerstvo namletú kávu.

Nemalo by to byť prekvapením, ale filtrovaná káva z čerstvo namletej kávy ponúka komplexný zážitok chutí a vôní. Na jej prípravu sa používa svetlo pražená káva, ktorá nie je taká silná, ako tmavá, ale umožňuje spoznať viac tipov arómy.

Ďalším trendom je dôraz na šetrnosť k životnému prostrediu. Stále viac zákazníkov sa pýta na certifikáty a svet kávy na to reaguje. Zákazníkov zaujíma, ako sa káva pestuje a výrobcovia a pestovatelia sa chcú vyčleniť podobne, ako sa podarilo vo vinárskom priemysle Bordeaux. Zákazníci čo sa týka kávy, naozaj nešetria. Akceptujú aj vyššie ceny napríklad Fair Trade produktov pri náraste nárokov na kvalitu kávy. Časť výťažku z týchto surovín sa vyčleňuje na účely zlepšenia kvality prostredia i života v pestovateľských oblastiach.

dobra kava

Tiež káva má svoju rovnicu

Pokiaľ vyjadríme tento lahodný nápoj matematicky, potom nám vyjde:

Dobrá káva = Káva + Voda + Technika + Človek.

To sú hlavné faktory, ktoré ovplyvňujú kvalitu výsledku. Každý prvok rovnice sa skladá z mnohých neznámych, ktoré treba poznať. Zhruba šesť mesiacov trvá, kým sa pripraví tá správna zmes, ale následná príprava trvá iba štyri až šesť minút. O výsledku rozhoduje vždy človek.

Hlavné vplyvy na chuť kávy

V prvom rade je to druh kávy a jej pôvod, kvalita zberu, následný transport, skladovanie a miešanie zmesi. Tiež rozhoduje stupeň praženia, dávkovanie, spôsob mletia, doba lúhovania a konečne príprava. Vplyv na kávu má aj voda, a to hlavne jej zloženie. Záleží na jej tvrdosti, obsahu minerálov, čistote a teplote. Neoddeliteľnou súčasťou je aj samotná technika, ktorá kávu spracováva. Takže je dôležitý typ stroja, kapacita, spôsob mletia, údržba, starostlivosť a tiež ekonomika celej prevádzky. Človek by mal mať hlavne znalosti, zručnosti, technické schopnosti, aby mohol zodpovedne vyrobiť kvalitnú kávu.

BEZ KOMENTÁŘE

Exit mobile version