Pátek, 19 dubna, 2024
magazin
DomůRady a návodyVlastnoručne usušené je najlepšie

Vlastnoručne usušené je najlepšie

Sušenie patrí k najstarším a zároveň najzdravším metódam konzervovania potravín, ktoré ľudstvo používa už viac ako tri tisícročia. Princíp je stále rovnaký: pri sušení sa pomocou tepla a prúdenia vzduchu znižuje obsah vody v potravinách až o 95 % – v takom prostredí sa potom nedarí plesniam, baktériám a kvasinkám, ktoré by potraviny znehodnotili. Sušené potraviny preto vydržia dlhé mesiace a zachovajú si nielen svoje výživové vlastnosti vrátane vitamínov a minerálov, ale aj chuť a vôňu.

Ak teda záhrada a les vydali úrodu, pustite sa do práce. Sušené ovocie, zelenina, bylinky alebo huby vám v zime prídu vhod. Nemusí to však byť len nutnosť. Sušenie môže byť aj zábava. V sušičke totiž môžete konzervovať aj svoje vlastné domáce cestoviny. Alebo doviesť k dokonalosti ochutené paradajky, marinované hovädzie mäso, ryby a divinu. Na plátkoch karamelizovaných paradajok alebo krehkom mäse plnom chuti si môžete pochutnať pri televízore alebo na cestách za športom a zážitkami.

Na sušenie si vždy vyberajte len prvotriedne zrelé plody bez plesní, hniloby alebo iných poškodení a mäso s minimálnym obsahom tuku. Nakrájajte ich na veľmi tenké plátky a nastavte správnu teplotu sušenia, aby ste dosiahli dokonalé výsledky. Bylinky alebo jedlé kvety by sa mali sušiť pri nízkej teplote 35 – 40 °C, ovocie, zelenina a huby pri strednej teplote 50 – 55 °C a mäso potrebuje 70 °C.

Recept na domáce jerky

U mäsiara kúpte asi 0,5 kg chudého hovädzieho mäsa, najlepšie falošnú sviečkovicu alebo predné pliecko, a zbavte ho všetkých blaniek. Mäso vložte na približne hodinu do mrazničky a potom ho nakrájajte na tenké plátky – ideálne 3 – 4 mm hrubé.

Mäso krájajte zásadne v smere vláken, aby bolo krehké a jemné. Ak by ste ho nakrájali cez vlákna, ako sa to robí klasicky napríklad pri steakoch, sušené mäso by bolo tvrdé a sotva by sa dalo rozhrýzť.

Plátky mäsa dôkladne premiešajte so zmesou korenia. Na pol kila mäsa budete potrebovať zarovnanú čajovú lyžičku soli, dve zarovnané polievkové lyžice cukru, štyri lyžice sójovej omáčky, na špičku lyžičky sušeného cesnaku, dve lyžice worcestrovej omáčky a tri lyžice jablčného octu. Podľa chuti môžete pridať aj čili, údenú papriku a med. Dobre premiešajte, aby bol každý plátok mäsa dôkladne obalený zmesou. Zakryte potravinárskou fóliou a nechajte marinovať v chladničke aspoň 12 hodín, ale aj dlhšie.

Potom nechajte plátky odkvapkať a naskladajte ich na sitá sušičky s reguláciou teploty, akú má napríklad sušička Gorenje FDK500GCW s piatimi výškovo nastaviteľnými plátmi. Nechajte sušiť pri teplote 70 °C približne 5 až 7 hodín
v závislosti od druhu mäsa a hrúbky plátkov, ale nepresušte ich. Viete, ako zistiť, kedy sú hotové? Správne vysušené jerky je pevné, ale poddajné a stále vláčne, takže pri ohnutí nepraskne.

Domáce jerky skladujte v papierovom vrecku pri izbovej teplote a spotrebujte ho do štyroch dní. Ale je to taká dobrota, že to určite nebude problém. Jerky je navyše doslova zásobárňou kvalitných bielkovín, takže sa hodí nielen ako desiata, ale aj na tréning alebo do prírody.

Viac o sušičke potravín Gorenje FDK500GCW

Vďaka päťúrovňovej sušičke potravín Gorenje FDK500GCW si môžete pochutnávať na množstve domácich dobrôt: na sušenom ovocí, sušených plátkoch zeleniny a mäsa alebo chlebových krutónoch, kedykoľvek na ne neskôr dostanete chuť. Zvládne usušiť aj huby do polievky, domáce cestoviny, bylinky na varenie alebo liečivé čaje.

Má výkonný ventilátor, ktorý zabezpečuje vertikálne prúdenie teplého vzduchu zo spodnej časti sušičky smerom nahor cez podnosy a tým šetrné a rovnomerné sušenie.

Napriek kompaktným rozmerom sa do sušičky zmestí množstvo ovocia, zeleniny, byliniek, húb a ďalších dobrôt, pretože ponúka päť plátov s nastaviteľnou výškou. Môžete tak sušiť rôzne vysoké potraviny súčasne a vďaka systému vertikálneho prúdenia vzduchu sa môžete spoľahnúť, že budú usušené rovnomerne a bez miešania chutí a vôní.

Sušička má moderné elektronické ovládanie prostredníctvom LCD displeja a ponúka možnosť elektronickej regulácie teploty v päťstupňových intervaloch od 35 °C až do 70 °C v závislosti od konkrétnej potraviny, aby sa zabezpečilo čo najšetrnejšie sušenie a zachovalo sa maximálne množstvo prospešných látok v potravinách. Veľkou výhodou je aj priehľadný dizajn – rýchly pohľad cez priehľadné veko a priehľadné pláty vám okamžite ukáže, ako ďaleko je proces sušenia, aby ste si potom pochutnali na pochúťke, ktorá je chrumkavá tak akurát.

Priemer sušiacej plochy je 31 cm, výkon ohrevu je 380 W. Sušička má časovač v rozsahu od 30 minút až do 19,5 hod. a automatické vypnutie pre väčšiu bezpečnosť. Odporúčaná cena je 59,90 EUR.

sk.gorenje.com  

- Reklama -spot_img

Aktuálne správy

- Reklama -magazín