Sobota, 20 dubna, 2024
magazin
DomůRady a návodyKlasický alebo vegánsky proteín. Sú medzi nimi rozdiely?

Klasický alebo vegánsky proteín. Sú medzi nimi rozdiely?

Dospelý človek by mal denne prijať aspoň 1,2 gramu bielkovín. S pribúdajúcim vekom sa potreba bielkovín zvyšuje a ak cvičíme, môže byť žiadúce prijať viac ako 1,5 gramu bielkovín denne. Výlučne stravou to však môže byť zložité a práve vtedy nastupuje na scénu proteín. Aký si vybrať? Klasický alebo vegánsky? Aj o tom budú nasledujúce riadky.

Vhodné výživové doplnky nám môžu pomôcť doplniť bielkoviny na dostačujúce množstvo. Gainer síce nejaké bielkoviny obsahuje, ale jeho hlavnou zložkou sú sacharidy a teda je vhodný predovšetkým v prípade, ak potrebujete pribrať či doplniť energiu po náročnom tréningu. V prípade doplnenia bielkovín je najlepším pomocníkom jednoznačne proteín. Dnes navyše nájdete na trhu bohatú ponuku najrôznejších druhov, z ktorej si vyberie určite každý. Je to napríklad klasický, hovädzí, ale aj vegánsky proteín.

Problém s dostatočným množstvom bielkovín spočíva predovšetkým v tom, že nie pre každého je jednoduché ho bežným spôsobom stravovania získať. Niektorých ľudí nebaví toľko jesť, iní by si radšej dali niečo iné než bielkoviny alebo tiež to že ľudský organizmus môže mať problémy s trávením určitých druhov bielkovín. Vtedy skutočne nie je nič jednoduchšie ako si namiešať chutný koktail a rýchlo a efektívne si zvýšiť príjem bielkovín.

O proteínoch všeobecne:

Proteín alebo bielkovina tvorí základný stavebný prvok svalovej hmoty a pre naše telo je jednou z najdôležitejších makroživín. Je alfou a omegou pri naberaní alebo udržiavaní svalovej hmoty. Bez dostatočného množstva bielkovín v našom organizme budeme pravdepodobne stagnovať, nedostatočne sa zregenerujeme a v našom jedálničku bude ťažké udržať svaly. Môžeme cvičiť akokoľvek tvrdo, ale bez dostatočného množstva bielkovín to nepôjde.

Nejde však len o množstvo bielkovín, ktoré prijímame, ale aj o ich kvalitu. Kvalitu bielkovín určuje obsah aminokyselín. Čím kompletnejšie spektrum, tým lepšie a rýchlejšie vstrebávanie.

Klasický alebo vegánsky proteín?

Či už si vyberiete konvenčný alebo vegánsky proteín, pozitívnu zmenu na svojom tele veľmi pravdepodobne pocítite. Aké sú však medzi nimi rozdiely?

Klasický proteín sa dodáva v širšej škále výrobkov a je to časom overená klasika zvyčajne vždy s kompletným spektrom aminokyselín. Máme tu rýchlo vstrebateľné hydroproteíny, klasiku v podobe WPC proteínov, ktoré môžu obsahovať 34-89 % bielkovín, takže si môžeme vybrať, koľko sacharidov vlastne chceme v proteíne mať, ( či už aby sme podporili regeneráciu alebo zvýšili príjem kalórií), až po nočné proteíny a ich kombinácie. Všetky však majú niečo spoločné – vyrábajú sa zo srvátky, ktorú ľudia s intoleranciou laktózy alebo vegáni nemôžu.

Vegánske proteíny majú dnes už oveľa lepšie aminokyselinové spektrum ako v minulosti. Niektoré majú kompletné aminokyselinové spektrum, napríklad sójové, a niektoré sa miešajú s inými, aby sa dosiahol požadovaný výsledok. Vegánske proteíny môžu používať aj ľudia s intoleranciou laktózy. Niektoré z nich sú skvelé aj v zdravom smoothie. Môžeme si vybrať z hrachových, konopných, sójových či ryžových…

- Reklama -spot_img

Aktuálne správy

- Reklama -magazín