Pátek, 26 dubna, 2024
magazin
DomůRady a návodyVšetko, čo by ste mali vedieť o cukre: Základné druhy cukru a...

Všetko, čo by ste mali vedieť o cukre: Základné druhy cukru a jeho využitie

Väčšina z nás si pod pojmom cukor vybaví sladké biele kryštáliky. Cukor je jednou z najdôležitejších ingrediencií, ktoré sa používajú pri pečení. A čím viac vás pečenie baví, začnete spoznávať ďalšie druhy cukru a ich využitie. Bez cukru sa naozaj nedá zaobísť, preto je dobré poznať druhy cukru a vyznať sa v nich. Existuje napríklad niekoľko typov hnedého cukru, ale iba najkvalitnejší cukor obsahuje zdravú melasu, rovnako ako trstinový cukor. Ostatné druhy cukru nám prinášajú len prázdne kalórie, čo nie je ideálna voľba pre naše zdravie. Cena za cukor sa odvíja predovšetkým od jeho druhu, množstva a kvality.

Ako a z čoho sa vyrába cukor

Kedysi sme poznali a v kuchyni používali len kryštálový cukor, a potom tiež práškový a vanilínový cukor, no dnes nájdeme v obchodoch podstatne viac druhov cukru. Väčšina u nás dostupného cukru pochádza z cukrovej repy. Cukor sa vyrába aj z cukrovej trstiny, čo je tráva pôvodom z Novej Guiney. Ďalším zdrojom cukru sú palmy produkujúce miazgu a javory, ktoré sú cenené kvôli komplexnej chuti. Repný cukor sa používa už od 18. storočia a vyrába sa podobnou technikou, ako trstinový cukor. Cukor rastie na poli a pred spracovaním sa buľvy cukrovej repy očistia od listov a v obrovskej pracej linke sa zbavujú nečistôt. 

Ako hľadať akciu na cukor v letákoch

Preskúmajte všetky akcie na kryštálový cukor v letákoch na Kaufino.com. Akciové ceny na cukor z letákov sú pravidelne aktualizované a ak je v niektorom obchode na cukor akcia (napríklad akcia na Tesco cukor kryštál, ktorý máte možnosť nájsť aj v Tesco letáku, dostupnom online), určite vám neunikne. Ak napríklad hľadáte akciu na kryštálový cukor, alebo na krupicový cukor, hroznový cukor, či trstinový cukor, stačí si otvoriť ponuku s názvom “Tovar v akcii” a vyhľadať položku cukor.

Ako správne uskladniť cukor

Či už kupujete Tesco cukor, ktorý ste našli zľavnený v online Tesco letáku na Kaufino, alebo potrebujete uskladniť akýkoľvek iný cukor, napríklad krupicový, hroznový, alebo trstinový cukor, pre jeho uskladnenie to nie je dôležité. Všetky druhy cukru majú spoločné to, že absorbujú do seba pach okolia. Zvoľte preto vhodnú dózu na cukor a uzavrite ho napríklad do sklenenej nádoby spolu s vanilkovým strukom, čím získate voňavú prísadu do koláčov. Dóza na cukor, či už sklenená, alebo keramická, je určite vhodnejšia na skladovanie cukru ako papierový obal, ktorý prepúšťa pachy z okolia. Nechcete predsa, aby vám obľúbený cukor krupica voňal ako vrece zemiakov, preto si na uskladnenie zaobstarajte peknú dózu na cukor. Mimochodom vedeli ste, že kryštálový cukor sa líši od krupicového cukru len veľkosťou kryštálikov? Výhodou oboch je, že tieto kryštáliky, na rozdiel od práškového cukru, nevytvárajú hrudky, ale sú krásne sypké. 

Druhy cukru

  • Biely kryštálový cukor – je to najbežnejší typ cukru, aký nájdete v každej kuchyni. Svoju bielu farbu získava pri procese rafinácie. Tento cukor je chuťovo neutrálny, preto sa používa na prípravu rôznych druhov ciest, koláčov, i na prípravu karamelu.
  • Práškový cukor – najemno rozomletý kryštálový cukor, ktorý je zmiešaný s kukuričnou múčkou. Najčastejšie sa používa na pocukrovanie šišiek a rôznych koláčikov, ale aj do krémov a na polevy.
  • Hnedý cukor – môže byť v rôznych farebných odtieňoch, od svetlo hnedej až po tmavo hnedú farbu. Má príjemnú, mierne karamelovú príchuť a je vhodný do omáčok či do koláčikov, napríklad perníčkov. 
  • Trstinový cukor – vyrába sa z cukrovej trstiny a melasa je jeho prirodzenou súčasťou, preto je bohatý na minerály a vitamíny. Je vhodný do výraznejších druhov dezertov, ovocných šalátov, aj miešaných nápojov. 
  • Hroznový cukor (glukóza) – vyrába sa z hrozna a má nižšiu sladivosť ako cukor z cukrovej repy. Ďalšou jeho vlastnosťou je, že sa rýchlo vstrebáva do krvi, čím dokáže telo rýchlo získať energiu. Využíva sa preto u ťažko pracujúcich, športovcov, aj u detí a jeho použitie je možné v teplej i studenej kuchyni.

Cukry teda delíme podľa konzistencie na kryštálový, krupicový a práškový. Okrem vyššie spomínaných druhov poznáme aj iné druhy cukru, napríklad ovocný cukor (fruktóza), kokosový, palmový, brezový, či javorový cukor. Preto je konečný výber len a len na vás.

- Reklama -spot_img

Aktuálne správy

- Reklama -magazín